Skateboard Setup Trucks

Dit is de ophanging tussen het deck en de wielen.

Skateboard Trucks Onderdelen (parts)

Skateboard setup trucks onderdelen baseplate hanger kingpin
  1. De baseplate is gemaakt van aluminium (Al) of een aluminium legering AlMgx. De "Mg" staat voor magnesium en de "x" voor de hoeveelheid Mg. De baseplate wordt of gegoten (casted) of gepest onder hoge druk (forced).
  2. De kingpin is gemaakt van staal. Deze kan massief of hol zijn (hollow kingpin)
  3. De bushings zijn gemaakt van polyurethaan (PU) of polypropyleen (PP). Bushings zijn er in verschillende hardheden. Hoe zachter de bushing hoe soepeler het skateboard zal sturen.
  4. De axle is gemaakt van staal of titaan staal. Deze kan massief of hol zijn (hollow axle). De axle loopt door de hanger heen.
  5. De axel nuts zijn gemaakt van staal en houden de wielen op z'n plaats.
  6. Washers zijn stalen ringen boven en onder de bushings.
  7. Kingpin nut is een stalen moer die alles bij elkaar houd.
  8. De hanger is gemaakt van het zelfde materiaal als de bastplate. Deze zal altijd gegoten zijn (casted)
  9. Keychain, altijd leuk.
  10. De pivot cup is het scharnierpunt van de truck. In de pivot cup zit een kunststof thingy dat het scharnieren soepeler maakt.

Skateboard Trucks Slijtage (wear)

Skateboard trucks kunnen vrij prijzig zijn. Als je veel grind zal de hanger snel inslijten en als dit te ver gaat zal je nieuwe trucks moeten kopen, daar is weinig aan te doen. De schroefdraad van de axle slijt vaak ook heel snel en als deze versleten is, is de truck ook onbruikbaar. Opnieuw draadtappen wil wel eens werken maar vaak ook niet. Wat goed werkt is af en toe de axle nuts vervangen aangezien deze als een soort van bescherming voor het axle schroefdraad werkt. Andere onderdelen als kingpin, kingpin nut, bushings, washers en pivot kunnen gewoon vervangen worden.

Skateboard Trucks Maten (size)

Skateboard setup trucks maten sizes

Zoals te zien is in bovenstaand schema is de maatvoering van de verschillende truck fabrikanten super overzichtelijk. NOT. Wat ons betreft had dit wel wat meer gestandaardiseerd gemogen. De maat zoals het merk Krux hem aangeeft is het meest logies, gewoon de axle breedte die zo goed mogelijk moet corresponderen met de breedte van je deck. 

Als je een 8.25" deck hebt kan je van Krux natuurlijk het beste een 8.25 truck kiezen maar, volgens Krux, kan je ook een 8.50 kiezen. Dit kan omdat het verschil per kant slechts 0.125" is (3,2 mm.). Bovenstaand schema is een richtlijn mocht je de precieze maten willen weten kan je het best even onderzoek doen op internet.

Skateboard Trucks Hoogten (height)

Qua hoogte zijn er 3 verschillende hoogtematen, low, mid en high. Uiteraard zijn deze maten ook niet gestandaardiseerd de verschillende merken hanteren verschillende maten. Globaal gezien zijn de maten als volgt:

Low Trucks

47 mm. - 50 mm.

Mid Trucks

50 mm. - 53 mm.

High Trucks

53 mm. - 56 mm.

Veel street & park skaters rijden op wielen met een diameter van 49 mm. tot 54 mm. Wielen met een diameter van 53 mm. en 54 mm. zijn niet ideaal in combinatie met low trucks omdat de kans op wheel bite vrij groot is. Door riser pads te gebruiken is deze combinatie wel mogelijk.

Skateboard Trucks Afstellen (tuning)

Door de kingpin nut strakker of losser te draaien zal je skateboard strakker of soepeler sturen. Mocht dit niet voldoende zijn kan je kiezen voor hardere of zachtere bushings.

Skateboard Trucks Set

Skateboard trucks worden vaak per stuk verkocht en niet per set houd hier rekening mee.