Skateboard Setup Deck

Dit is de plank waarop je staat.

Skateboard Deck Materiaal (material)

Een deck is meestal gemaakt van hout er zijn ook decks gemaakt van andere materialen zoals plastic maar die hebben we nog nooit geprobeerd dus daar hebben we geen mening over. Een houten deck bestaat meestal uit 7 lagen Canadees esdoornhout. De lagen worden aan elkaar gelijmd met houtlijm of epoxyhars. Epoxyhars is iets lichter en geeft een betere hechting. Tijdens het lijmen worden de lagen op elkaar gedrukt onder hoge druk. Om een deck lichter en sterker te maken wordt soms 1 laag hout vervangen daar koolstoffiber. Dit zorgt er tevens voor dat de vorm van het deck langer behouden blijft en dus een langer houdende pop.  

materiaal deck set up skateboard deck www.skateboardplanet.nl
evolutie skateboard set up skateboard deck www.skateboardplanet.nl

Skateboard Deck Vormen (shapes)

Zoals te zien in de foto hierboven zijn skateboards, in de loop der jaren qua vorm, flink veranderd. Van een plank met wielen met een kist erop tot de huidige skateboard vorm een zogenaamde popsicle shape.   

nose en tail skateboard  set up skateboard deck www.skateboardplanet.nl

Een modern skateboard heeft meestal ronde vormen en de nose en tail van het deck hebben ongeveer de zelfde grote. Meestal is de nose wat langer dan de tail maar er zijn ook decks waarbij nose en tail gelijk zijn.

breetde skateboard set up skateboard deck www.skateboardplanet.nl

De breedte van een deck varieert tussen de 7" en 9.5". Voor street skateboarden wordt meestal gekozen voor een deck breedte van 8" tot 8.65". De truck breedte dient gelijk te zijn aan de breedte van het deck, dit mag wel iets afwijken maar liefst niet teveel.

In "Skateboard Kopen" lees je waarom dit belangrijk kan zijn

lengte wielbasis skateboard set up skateboard deck www.skateboardplanet.nl

Als de breedte van een deck toeneemt zal de lengte van het deck ook toenemen. Aangezien de nose en tail van het deck gelijk blijft zal de wheelbase toenemen als de lengte toeneemt.

In "Skateboard Kopen" lees je waarom dit belangrijk kan zijn

concave skateboard set up skateboard deck www.skateboardplanet.nl

De concave is de bolling, holling of zoiets in een deck. De concave is te verdelen in 3 categorieën:

  • Mellow concave
  • Medium concave
  • Steep concave

In "Skateboard Kopen" lees je waarom dit belangrijk kan zijn