Skateboarden Leren, How To Skateboard

Begin je met skateboarden dan wil je het liefst al die leuke trucjes doen maar ook al zien de trucjes er soms makkelijk uit, zijn ze vaak moeilijk om te leren. Het beste is bij het begin te beginnen en ervoor te zorgen dat je de basis goed onder controle heb en steeds een stapje verder te gaat. Hieronder volgt een pad dat je kan volgen (hoeft natuurlijk niet) om steeds een beetje beter te worden in skateboarden. Neem je tijd om ieder stapje te leren zo blijft het leuk en zal je zien dat het echt de coolste "sport" ooit is. N.B. de theorie is leuk maar oefenen, oefenen, oefenen, oefenen is veel belangrijker.

Welke Voet Voor, Ben Je Goofy Of Regular?

Je staat met een voet voor en met een voet achter (op de tail). Om te bepalen welke voet je het beste voor kan zetten kan je iemand vragen je onverwacht een duwtje in je rug te geven, je zal dan een voet vooruit zetten, is dit je linker dan rijd je het beste met je linker voet voorop en ben je regular, je rechter dan ben je goofy. Je kan ook ergens overheen springen en de op welke je land is de voet die voorop rijd. In de video wordt dit nog even voor gedaan.

Let's Ride

Yeay rijden. Klinkt simpel maar het is een plank met wieltjes eronder dus blijf voorzichtig. Eerst op- en afstappen, eerst je voorste voet erop dan je achterste voet. Achterste voet eraf en er weer op en dit een paar keer herhalen. Hierna steppen of in het Engels pushen, zorg ervoor dat je voorste voet recht staat dus met de plank mee. Als je een beetje kan rijden kan je bochtjes gaan draaien door je evenwicht van je tenen naar je hielen te verplaatsen en andersom. 

Manual

Manual of wheelie of te wel op 2 wielen rijden is een trucje dat je als beginner al kan gaan oefenen en als je steeds verder komt kan blijven oefenen. Als het in het begin nog niet zo goed lukt is dat geen probleem gewoon doorgaan naar de volgende stap. Als je blijft oefenen gaat het vanzelf beter. In het filmpje doet John Hill zowel een normale manual als een nose manual als beginner kan je het best eerst de normale manual onder de knie zien te krijgen en je later aan de nose manual te wagen. 

Shove It

Oké je kan al lekker rondrijden bochtjes maken en kleine manuals dan is het tijd voor de shove it. Bij dit trucje doe je alles met je achterste voet, je geeft je board een klein zetje naar achter zodat het board 180 graden draait en land er weer op. Je kan dit eerst stilstaand proberen of zelfs op een deck zonder trucks en wielen en dan rijdend.

De Ollie

De ollie is het meest belangrijke trucje in street & park skateboarding omdat de ollie voorafgaat aan bijna al de andere trucjes. Bij de ollie gebeurt er heel veel met je voeten je enkels je knieën enzovoorts. Eigenlijk teveel om te beschrijven. Het beste is de video te bekijken. Een goede tip uit de video is jezelf te filmen om te zien wat je fout doet.

En Hoe Nu Verder?

Al het bovenstaande is de echte basis van het skateboarden. Als je dit allemaal goed onder de knie heb betekend dit dat je al vele uren op je skateboard hebt doorgebracht. Je hebt je dan ook al zelf meer verdiept in het skateboarden en je weet dat er hele vele trucjes, obstacles, stylen enzovoorts zijn. Misschien is grinden en sliden helemaal je ding en wil je hier mee verder gaan of het skaten in een mini ramp en dat kan je gewoon gaan doen want je hebt immers de basis onder de knie. Alles wat je verder doet op je skateboard zal je meer stabiliteit en zelfvertrouwen geven. Je moet een bepaalde weg volgen om een bepaald trucje te leren, kom je weleens tegen. Maar je moet natuurlijk niks, het belangrijkste is dat je doet wat je leuk vind. Als je na het leren van de basis een kickflip wil leren dan kan dat. Maar het is wel zo dat je makkelijker een kickflip leert als je eerst nog wat andere trucjes leert. Trucjes die je kan leren om uiteindelijk makkelijker een kickflip te leren zijn de volgende.

Frontside 180

Bij een frontside 180 draait je board 180 graden. Na het landen sta je dan dus met je andere voet voor. Dit heet switch rijden. Het is belangrijk dat je switch rijden vast een beetje oefent voordat je aan dit trucje begint. Het trucje is niet super moeilijk. Het is een gewoon een ollie alleen net voor de pop van de ollie draai je, je hoofd en schouders en dan volgt de rest eigenlijk als van zelf. In de video pop Aaron een frontside 180 over een hoog vat heen, dit is natuurlijk leuk om te kunnen maar zo hoog is niet noodzakelijk om verder te gaan. 

Backside 180

"yeay ik kan een frontside 180" nu ff een backside 180. Dit kan wel eens een beetje tegenvallen een backside 180 is op de een of andere manier lastiger dan een frontside ook al is de beweging eigenlijk hetzelfde. Het is weer een kwestie van oefenen en vertrouwt raken met het draaien over je rug.   

Pop Shove It

Als je de "normale" shove it helemaal down hebt is een pop shove it niet zo moeilijk meer. Het enige wat je moet toevoegen is een pop. Wat je kan doen is een shove it nog een shove it en dan een pop shove it in 1 line.

Frontside (pop) Shove It

Deze is weer wat lastiger dan de pop shove it. Het is lastig je board recht onder je te houden, je board wil namelijk graag achter je landen. Door eerst een rechte ollie te doen en dan een frontside shove in 1 line wil wel eens helpen.

Kickflip

Door al de trucjes van hierboven te oefenen heb je heel veel controle over je board gekregen. Dit zal je zeker helpen met het leren van de kickflip. De truck zit hem in de flik van je enkel. Als je dit veel oefent zal het je lukken.